Nilüfer ALBAYRAK

Tarih: 24.01.2024 22:16

Milletin Derdi Seni mi Gerdi

Facebook Twitter Linked-in

Milletin Derdi Seni mi Gerdi 

 

Uzun zamandan sonra bir şeyler karalamam gerektiğini anladım. Evet, sevgili okuyucularım bu yazımda size monotonlaşmış hayatta sosyal medya üzerinden sörf yaparken, zamanımızı çalan hatta sevdiklerimizden bile uzak tutan sosyal medya hakkında yazacağım.

Milletin derdi seni mi gerdi 

Evet, artık kendi eksenimizden çıkıp tamamen başkalarının sorunları ile gündeme kendimizi taşımaya başladık. Önceliğimiz gündemlere bakmak gündem üzerinde klavye şövalyeliği ardından tartışmalı yazışmalar devamı gelen sohbet odaları. 

Bu ülkenin hukuk, tıp, fizik kanunları gibi gibi, birçok platform bulunan hatta dünya geneli bile bu bilgi hazinesine sahipken, sosyal medya kullanıcıları kendi bulundukları ortamda filozofluk yarışı içine giriyor.

Peki neden?

Gerek toplumsal sorunlar gerek aile etrafı gerek yalnızlık, bunlar sonucunda sosyal medya kullanıcıları kendilerini gösterme çabasına giriyor edindikleri bilgi eksikliği sonucunda yapmış oldukları muhabbetlerde bilirkişilerin suskunluğu, az bilgisi olanların çok konuştuğuna şahit oluyoruz. Zaten toplum okuma ve bilgi sahibi olma gibi eksiklik yaşarken farklı bilgi kaynaklarından kendilerini bir uçurumun dibine ittiklerinin farkında değiller. Kimileri dünyanın düz olduğunu kimilerin elips olduğunu iddia ederken kendini kaybeden topluma çokça rast geliyoruz. 

Zengin ya da maddi sorun yaşayanların bir araya geldiği sosyal medya bize zararları çok. Mesela gereksiz muhabbetler, sorunlu ortamlar, sohbet odalarında ki kuru boş çekişmeler ve herkesin her şeyi çok iyi biliyor olması. 

Aslında bilmek, eğitimli olmak bile bilginin içindeki eksikliği öğrenmektir. Her şeyi bilmek ve bunun üzerine üstünlük sağlamak insanları küçük görüp yardım etmek yerine saf dışı etmek, uğraşların bu yönde yoğunlaştırmak yerine küçümsemek benim kancımca yanlış.  Düşünün bir kişi bilgisini yanlış sunuyor ona ben doğrusunu biliyorum diye diretmek yerine kanıtlı belgeli sunum yapılsa kişi bilginin eksikliğini o zaman net olarak anlar ama dil ile söylenen sözlerin hiçbir faydası olmaz.

Toplum zaten kötüye gitmeye her zaman meyilli kişileri kazanmak yerine onları kaybetmek bize bir şey kazandırmaz. İnsan olmak bu kadar zor olmamalı.

Sosyal medyayı bilinçli kullanmak her daim mantıklı bir hesap… Eğer bir sohbet odasında şiir ve şarkı söyleniyorsa bu şekilde devam etmeli, eğer siyaset yapılıyorsa bu siyasette, siyasal ile ilgilenenlerin işi, vs. vs. vs. 

Samimi ortamların içinde mutlaka liderlik vasfında olanlar vardır. Amma velâkin çalışma ortamlarını bilenler vardır ki mutlaka ve bu aile içinde de olması gereken bir konu, liderlerin fikir danışmaları ne yapıp ne etmeyeceklerini sormaları gerekiyor her şey liderlerin doğrultusu altında olmaz. Bu gerek yaşam bu gerek iş bu gerek sosyal medya. Bilindiği üzere teknoloji insanları olduk bilinçli kullanımlara dikkat etmeliyiz. 

 

Yani aslında konuyu uzatacak olursak birçok kapıya çıkacak ama siz yine de bir düşünün derim. Her şeyi bilmek mi insanı yüceltir yoksa bilginin içinde bilgiyi ararken, dinlemek mi?

 

Saygılarıma 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —