2.05.2024 19:26:00

Şeyhmus KAYMAZ

GİRİŞİMOLOJİ

 

Biyoloji; hayatı inceleyen bilim dalı, Ekoloji; yaşayan canlıların çevreleriyle ve birbirleriyle olan ilişkilerini inceleyen biyoloji alt dalı, Antropoloji; insanları inceleyen bilim dalı yani kendi atmosferini incelenmesini konu alan ve sonuna loji eki getirilen her terim daha kapsayıcı oluyor. Girişimcilik ekosistemini inceleyen bir ders veya terim oluşturulmak istense bu ‘’Girişimoloji’’ olurdu. 

Yine bir loji konusu olan teknolojinin hayatımızın başköşesine oturmasıyla Girişimcilik, girişimcilik ekosistemi, network, girişimcilik atmosferi, start-up girişimleri, Ar-Ge, inovasyon, IoT girişimleri, teknokentler, mentör, melek yatırımcı, Yapay Zeka, Teknokent,  vs yüzlerce yeni kelime de konuşma ve yazmadaki yerini almış oldu. Bir ders olması gereken Girişimolojinin 7 ünitesinden sadece girişimcilik tanımı ve örneklerine değineceğiz.

 

  1. Girişimcilik Nedir?

 

        Eğer siz hakiki belediye işçisi olsaydınız bu gayretin yarısını bile göstermezdiniz!

 

Chicago’da iki açıkgöz bir aracı belediyeninmiş gibi sarıya boyamışlar ve belediyeye ait inşaat yerinin önüne dayayarak orada bulunan kurşun boruları kamyona yüklemeye başlamışlar. Polis gelip açıkgözlerin yakasına yapışmış. Kendilerinden çok emin olan hırsızlar polis memuruna kendilerinden nasıl şüphelendiklerini sormuşlar.  Polis gayet sakin; ‘’Çok çalışıyordunuz da ondan’’ demiş.  Eğer siz hakiki belediye işçisi olsaydınız bu gayretin yarısını bile göstermezdiniz!

Girişimcilik, kar etmek amacıyla riski üzerine alıp kendi işini kurmayı hedefleyen kişinin yaptığı atılımdır. Girişimcilik kavramı teknolojik gelişmelerden sonra sık kullanılan bir kelime oluvermiştir. Bu kavram kendisiyle beraber yeni imkânlar sunduğu gibi iş hayatına yeni kelimeler de kazandırmıştır. Yazıdaki yolculuğa başladığınızda bu kelimeleri tanıyacağınız gibi yeni kelimelerle de tanışacaksınız. Son kelimesini gördüğünüzde belki de girişimcilik ekosistemine ilk adımınızı burada atacaksınız. 

 

 

  1. Girişimci kimdir ve kim değildir?

        

Girişimci hayalleri uğruna gemileri yakan ve mesaiyi bitirmek için uğraşan değil gayret üstü bir çaba içerisinde bulunan kişidir.

 

 

Girişimci, mal ve hizmet üretimi yapmak amacıyla üretim unsurlarını en kazançlı koşullar altında bir araya getiren kişiye denir. Risk alır ve iş projesini hayata geçirir. Girişimci olan kişi hem para kazanır ama aynı zamanda ekonomik bir değer üretir. Başka kişilere de istihdam sağlar. Yetenek, birikim ve cesaret özelliklerinin birleşimi girişimciyi meydana getirir.

Girişimci, aslında hayalinde canlandıran ve gerçekleştiren kişidir. O, bir şeyleri hayalinde canlandırabilir ve hayalinde canlandırdığı zaman nasıl yapacağını tam olarak görür. (Robert L. Schwartz)

         Peki, girişimci ile yönetici aynı kişiler mi? Girişimci geleceği farklılaştırmak isteyen insandır! Büyük düşünür büyük fikirleri vardır! Dünyayı değiştirmek ister. Girişimcilik yöneticiliğin ileri adımıdır. Yönetici yaptığı işi iyi yapar ama onun ne yapacağını girişimci belirler. Yönetici genelde yapacağı iş tanımlanmış kişidir. Girişimci yapacağı işi kendisi tanımlar.        Yöneticinin danışacağı bir girişimci vardır. Hâlbuki girişimci yalnızdır. Sürekli kendini motive etmek zorundadır. Yönetici altında ağ gerilmiş bir ip cambazıdır, düşerse pek fazla bir şey olmaz. Girişimci ise ağ olmadan ip üzerinde yürüyen cambaza benzer. Düşerse kemikleri kırılır. Fakat başarılı olursa da alıp başını gider. Piyasa değeri olan kolaylıkla iş bulan bir yöneticinin girişimci olması zordur. Çünkü işler ters giderse sebat edemez yöneticiliğe geri döner. Genelde piyasada iş bulamayan kişilerin girişimci olması daha kolaydır. Tarık Bin Ziyad gibi önümüz düşman arkamız deniz derler. İşler kötüye gitse de sebat ederler. Yönetici girişimciler de düşmanla baş edemezse gemiye biner geri döneriz diye düşünürler.

 

 

  1. Girişimcilik Ekosistemi

 

Girişimcilik; günümüzde çok önemli bir kavram halini almıştır. Toplumların ileri gitmesi, yeni teknolojilerin üretilmesi ve istihdamın artırılabilmesi da aslında girişimcilikle meydana geliyor. Daha çok iş fikrinin girişime dönüşmesi toplumlar için şart haline gelmiştir.

 

Girişimcilik ekosistemi düşüncem ise bireylerin bir şirkete girip çalışmaktansa kendiişlerini kurabilmelerini sağlayacak ortamın zeminini hazırlayabilmek. Burada fikir sahibi olmak yeterli gelmemektedir. Bu ekosistem, fikir sahibi olan insanların fikirlerini ticarileştirilmesini sağlayacak girişimler yaparak konumlandırmalı. Bugün kime sorarsak özellikle üniversite öğrencilerini göz önüne alırsak herkesin parlak bir iş fikri vardır.

 

 

  1.  Girişimci Rüyası

 

Dünya üç grup insandan oluşur,

Sonuçları ortaya çıkaran küçük bir başarılı grup

Olup biteni seyreden oldukça büyük bir grup

Ve nelerin olup bittiğini bilmeyen muazzam bir kalabalık

                              Murray Butler

 

Hayatımız sürpriz, sıkıntı ve farkına vardığımız ya da varamadığımız bir yığın eksikle doludur. Çay veya kahve içtiğimiz bir ortamda, uyumak için yatağa uzandığımızda veya tuvalette olduğumuz bir anda iç dünyamızda bu eksiklikleri tefekkür ederken aniden bir ışık belirir beynimizde ve içimizi kıpır kıpır bir coşku kaplar. O an bulduğumuz fikir biriciktir ve tek çözümdür. Günlerce bu fikir üzerinde düşünürüz. O kadar düşünürüz ki uykularımız kaçar. Çünkü yapacağımız proje ve projenin başında olacak zat çok önemlidir.  Geleceği farklılaştıracak insan, dünyayı değiştirecek olan ve süper kahraman bizizdir. 

         Biz bir fikir ortaya koyacağız ve bin soruna çare olacağız. Bu duygu ve düşüncelerle yatar kalkar ve gençlik denen sermayemizi de eritmiş oluruz. Gözlerimiz açılır ve etrafımıza bakarız ki rüya bitmiştir. Çünkü artık risk alacak takatimizi de rüyada bırakmışızdır. Risk almaz ve rızk darlığı da çekmeye başlamışızdır. Artık Girişimci değilsindir en fazla bir yöneticisindir.  Hayallerimizi gerçekleştireceğimiz yerde başkasının hayalinde bir tuğla olmuşuzdur. 

  1. Girişimcilik Örnekleri, Kaynakça ve Kitaplar

 

Girişimciliği tanıtmak, farkındalık yaratmak ve yaygınlaştırmak adına birçok organizasyon yapılıyor. Bununla beraber derneklerde sivil toplum kuruluşlarında ve üniversitelerde girişimcilikle ilgili konuşmacılar ağırlanıyor ve etkinlikler düzenleniyor. Bu STK ve girişimcilik organizasyonlardan bazıları; Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler (JCI), Türkiye girişimcilik Vakfı, BİGGBANG, İTÜ Çekirdek, Gebze Teknokent, TUBİTAK, NETAŞ, Tohum Otizm Vakfı, FINTECH, Girişim Ofisleri, Girişim Kulüpleri, Geleceğin patronları, Bilkent,

 

Tanınmış Startup örnekleri; Letgo, Quora, Onedio, Uber, BiTaksi, Getir, Snapchat, Scorp, Slack, Sosyal Garaj, Blablacar, Tesla, Evidea, Olev, GittiGidiyor, PayPal, İnsider, COMPAY, ZAXE, STAJIM.NET, GİVİN, YUVAKO, Moofi, Lidyana.com, ceotudent, yemeksepeti.com, Garajyeri, modacruz, dekopasaj, dolap, tutumluanne.com, Etohum, sahaf, Gardrops, Sende Var mı? Sahibinden.com, ikinciyeni.com, zingat.com, capital.com.tr, startsub, twentify, pisano, Iven, Creatorden, IBM, mutlubiev, armut.com, Bionluk, Blueground, DoktorDerki, eKira, Ekmob, expertera, Kolay İK, Kolayrandevu.com, Kolektifhouse, orthero, overstruct, Rem People, Scorp, spirohome, tarfin, Uplifer, Vivosense, iyzico, 

 

SON SÖZ

Bu hayatta zamanınız kısıtlı, bu yüzden onu başkalarının hayatını yaşayarak harcamayın. Başkalarının düşüncelerinin sonuçlarıyla yaşama dogmasına takılıp kalmayın. Başka insanların fikirlerinin gürültüsünün kendi kalbinizin sesini duymanızı engellemesine izin vermeyin. Ve en önemlisi kalbinizin ve sezgilerinizin yolundan gidecek cesarete sahip olun. Kalbiniz ve sezgileriniz ne yapmak istediğinizi bilirler. Bunun dışındaki her şey teferruattır.

Steve Jobs

 


Enes Yazıcı Başakşehir İlçe Başkanı Seçildi, Genç Lider Büyük İlgi Gördü

Eröz, Bayrağı, Doğru’ya Teslim Etti…

MHP'den "Vakit Tamam" Mesajı…

Dalkıran, İmamoğlu'nun A Takımı'nda!

İmamoğlu, Kıydı Özel ve Çaykara Mesaj Verdi

Özel, Askıda Yemek Uygulaması Başlıyor…

BELEDİYE BAŞKANI ARİF HİKMET KILIÇ'IN YENİLİKÇİ PROJELERİ ÇAT İLÇESİNE DEĞER KATIYOR

AK Parti’de Bayramdan Sonra İlk Görevden Alınmalara Bugün Başlanması Bekleniyor.

Asgari Ücret Ve Emekli Maaşları Masaya Yatırıldı.

İzsiz, Neden İstifa Etti? Hangi partiye Katılacak?

SİVİL ANAYASA İÇİN SÖZ GENÇLERDE!

Tükenmiş Sağlık Ordusu: Hemşireler!

CHP’li Yaman, Muayene Süreleri Uzatılmalıdır.

Özcan “Hoş tablo devralmadık”

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.