MISIRDA DİN VE DEVLET
Mısırda Arap cumhuriyeti 100 milyondan fazla nüfusa sahip. Piramitler ve Firavunlar ülkesi 640 yılında Müslümanların fethettiği Fatımiler Eyyubiler Memluklar ve Osmanlıların hâkimiyetine giren ve 400 yıl Osmanlı hâkimiyetinde kalan Asya ve Afrika kıtalarını birleştiren Kıpti ve Araplardan oluşan %80'i Müslüman olan ülke.
Mısır için dönüm noktalarından biri de 1. Dünya savaşıdır. 1. Dünya savaşından sonra Osmanlı Devleti'nde halifeliğin ilga edilmesiyle İslam coğrafyasında bir boşluk oluşmuştur. Bu boşluktan belki de en fazla etkilenen devletlerden biri de Mısır’dır M. Ali Paşa hanedanlığı da bundan istifade milliyetçiliği benimsemiş ve bunda sonra İngiliz sömürgesi olan Mısır İslam kurallarından uzak bir şekilde Monarkların liderliğinde yönetilmiştir. Bunu Kral Fuad Enver Sedat Cemal Adodınnasır Hüsnü Mübarek ve günümüzün Darebe ile başa gelen devlet adamı sisi de görebiliriz. Tek seçilmiş başkanı Muhammed Mursi'ydi. O da 2019 da vefat etti. Darbe ile yerinden edildi.
1928 yılında bir öğretmen olan Hasan El Benna İslam coğrafyasındaki hilafet boşluğunu doldurmak ve kendi ülkelerinden yabancıları def etmek için Müslüman kardeşleri kurmuş. Bu cemiyet hem mısırda hem de orta doğuda önemli bir etkiye neden olmuştur, ta ki 2009’lu yıllarda başlayan Arap baharına kadar. Ortadoğu ya Mısırın son seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursinin ölümüyle bu amaç İslam Devrimi yerini sessiz bir İslam coğrafyasına bırakmış. Yeniden Mısır sisi ile eski batı sömürüsündeki haline dönmüştür.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.