• BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78

Marmara'da müsilaj incelemesi... Denizden numuneler alındı

Marmara'da müsilaj incelemesi... Denizden numuneler alındı

17.04.2025 17:00:07 0
Marmara

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi” (MARMOD) projesi kapsamında, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırma gemisi "Bilim-2" ile Marmara Denizi'nde müsilaj inceleme seferi düzenlendi.

İSTANBUL (İGFA) - Marmara Denizi'ndeki müsilaj oluşumunu incelemek amacıyla Haydarpaşa'dan kalkan gemide, proje ekibiyle birlikte basın mensupları yer aldı. Sefer sırasında denizden numuneler alınarak inceleme yapıldı.

Sefer ve Marmara Denizi'ndeki son duruma ilişkin basın mensuplarına açıklama yapan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının desteğiyle MARMOD projesi kapsamında müsilaj seferi yapıldığını belirtti.

“MÜSİLAJ YAYGIN AMA 2021’E GÖRE DAHA DÜŞÜK YOĞUNLUKTA”

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan habere göre seferin ana amacının Marmara Denizi'ndeki müsilajın yaygınlığının son durumunu ortaya koymak, oksijen seviyelerini anlamak ve kirlilik baskısına yönelik ölçümleri yapmak olduğunu dile getiren Salihoğlu, seferde birçok ileri teknolojiyi bir arada kullandıklarını söyledi.

Salihoğlu, denizin çeşitli derinliklerinden numune aldıklarını, bir taraftan da insansız cihazlarla ya da geminin arkasından çekilen cihazlarla müsilajı eş zamanlı olarak haritalandırdıklarını belirterek, "Müsilajın Marmara Denizi'nde şu anda yaygın olarak var olduğu, yalnız 2021'deki yoğunluğa göre daha düşük bir yoğunlukta olduğunu şu anda görüyoruz. Yüzeyden çok 20 ile 30 metre arasında daha çok yaygın olarak olduğunu görüyoruz" dedi.

OKSİJENSİZLİK DURUMU VE KİRLİLİK BASKISI SÜRÜYOR

Prof. Dr. Barış Salihoğlu, denizin dibinde oksijensizlik durumunun ve kirlilik baskısının da devam ettiğini belirten Salihoğlu, önümüzdeki dönemlerde müsilajın ne şekilde görüleceği biraz da iklim koşullarına bağlı olacağını söyledi. 

Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde 22 maddelik güçlü bir plan ortaya konulduğunu dile getiren Salihoğlu, "Bu maddelerden birçoğu yerine getirildi ama 2 maddede özellikle hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Bir tanesi, şehir deşarjlarının muhakkak ileri biyolojik arıtmadan sonra Marmara'ya verilmesi. Diğeri de Susurluk Havzası gibi havzadan giren nehirlerin, akarsuların kirlilik seviyelerinin bir an önce düşürülmesi, akarsu habitatlarının rehabilite edilmesi ve buraya verilen deşarjların azaltılması çok çok büyük önem arz ediyor" diye konuştu.

Bu arada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da, sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ise, "Daha sağlıklı bir Marmara mümkün" mesajını vererek Marmara Denizi’ndeki kirlilik yükünü azaltmak için çalışmalar aralıksız devam edeceklerini kaydetti.

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı

Eğitim Tarihimiz, Milletin Hafızasıdır

Eski Çöplük Ormanlığa Dönüştü!

Kurtulmuş’tan Erdoğan’a Teşekkür

Ankara’da Su Alarmı

Antalya Kumluca’da otomobille motosiklet çarpıştı

Prof. Dr. Mehmet Akalın'a uluslararası görev

Edirne Süloğlu Belediyesi'nden okullara destek sürüyor

Tiyatronun coşkusu Bursa'yı sardı

Keşan'dan Çanakkale'ye şehitlere saygı için pedallıyorlar

Kurtulmuş'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür

İzmir'de Başkan Tugay’dan gençlere destek

Hyundai çocukların hayallerini gerçeğe dönüştürdü

Sağlıklı Nesiller İçin Güçlü Adım

Denizli Büyükşehir üreticileri yalnız bırakmıyor

Sinemada bugün: 6 yeni film vizyonda!

Nuri İyem'in portreleri Mardin'de Anadolu'yu anlattı

Okullar sağlık merkezine dönüşüyor! Sağlıklı çocuk, sağlıklı gelecek bilinci artıracak

10. Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı açıldı

Bursa'da çocuklar hayallerindeki Bursa'yı konuştu

Tütün sektörü bu yıl 80 bin ton üretim hedefi koydu

Ankara’da kuraklık alarmı: Acil eylem planı masaya yatırıldı!

23 Nisan Coşkusu Başlıyor

Bursa Büyükşehir’den 'Çocuk Dostu' istasyon

BTÜ'de modern kampüs hedefi gerçekleşiyor

Denizli Çivril’de öğrenciler bilimle buluştu

Okul Bahçeleri Tertemiz Oldu

Kanada'da Atatürk’e 'diktatör' nitelemesine Türk toplumundan tepki

Bursa Nilüfer’in parklarında bahar temizliği

Van'da okur-yazar buluşması

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.