YAŞAM 6.04.2025 11:35:33 0
İzmir Çiğli’de

İzmir Çiğli’de 'Kentsel Su Yönetimi' semineri

İzmir Çiğli’de 'Kentsel Su Yönetimi' semineri

İzmir'de Çiğli Belediyesi, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını teşvik etmek ve daha yaşanabilir bir kent oluşturmak amacıyla “Kentsel Su Yönetimi” seminerine ev sahipliği yaptı.

İZMİR (İGFA) - Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, yeşil alanları artırarak ve suyun doğal döngüsünü destekleyen projeler geliştirerek, Çiğli’nin ekosistemini koruyacak adımlar attıklarını kaydetti. Yıldız, “Çünkü biliyoruz ki, bugün aldığımız önlemler, yarın çocuklarımıza bırakacağımız Çiğli’nin kaderini belirleyecek ”dedi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Amenajmanı Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Özkan’ın konuşmacı olarak yer aldığı seminerde su ve Çiğli konuşuldu.  Seminerde, Çiğli'nin çevresel, sosyal ve ekonomik dinamikleri ele alınarak bölgenin sürdürülebilir kalkınma potansiyeli üzerinde duruldu. Dr. Özkan, özellikle havza yönetimi ve çevre koruma konularında önemli bilgiler paylaşarak, katılımcılara bölgenin doğal kaynaklarının etkin kullanımı ve korunması için önerilerde bulundu.

ÇİĞLİ’DE ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİSİ

Dr. Özkan, özellikle 1990’lı yıllara kıyasla Çiğli’de kentsel ısı adası etkisi nedeniyle sıcaklıkların arttığını belirtti. Özkan, “Kentsel ısı adası, kırsal alanlara kıyasla daha yüksek sıcaklıklara maruz kalan kentleşmiş alanları ifade etmektedir.  İklim değişikliği İzmir genelinde etkili olmaktadır. Ancak yağış miktarı azalmasa da düzensizleşmiş, ani ve kısa süreli yağışlar nedeniyle sel ve taşkın riski artmaktadır” dedi.

Yıllık ortalama sıcaklıkların yükselmesi ve gece sıcaklıklarının 25°C seviyelerinde seyretmesinin, bitkilerin kuraklık stresine girmesine ve su kaynaklarının azalmasına neden olduğunu vurgulayan Dr. Özkan, suyun korunmasının hem toplum sağlığı hem de ekosistem açısından kritik olduğunu ifade etti. Çiğli’nin kıyısal bir ekosisteme sahip olduğunu, sel ve taşkın riskinin yüksek olduğunu belirten Dr. Özkan, ilçede yeşil alanların artırılması, geçirimli yüzeylerin yaygınlaştırılması ve dere kıyısı ekosistemlerinin korunması gerektiğini söyledi. Dr. Özkan, “Derelerin içerisine beton kesitler oluşturmak doğru değil. Bunun yerine dere kıyılarına en az 30 metre genişliğinde yeşil alanlar kazandırılmalı” diye konuştu.

BAŞKAN YILDIZ: “SU KAYNAKLARIMIZI KORUMAK İÇİN KARARLI ADIMLAR ATIYORUZ”

Çiğli Belediyesi olarak, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimini sağlamak ve daha yaşanabilir bir ilçe için önemli adımlar atıklarının altını çizen Başkan Onur Emrah Yıldız,  "Kentsel Su Yönetimi seminerimizde de gördük ki, iklim krizinin etkileri her geçen gün daha fazla hissediliyor. Özellikle Çiğli gibi kıyısal ekosistemlere sahip, sanayi bölgeleriyle iç içe olan ilçeler bu durumdan daha fazla etkileniyor. İklim değişikliğinin yağış rejiminde yarattığı düzensizlikler, sel ve taşkın riskini artırırken, artan sıcaklıklar su kaynaklarımız üzerinde baskı oluşturuyor. Biz, bu sorunun farkında olarak, yeşil alanları artırmak, suyun doğal döngüsünü destekleyen projeler geliştirmek ve Çiğli’nin ekosistemini koruyacak adımlar atmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çünkü biliyoruz ki, bugün aldığımız önlemler, yarın çocuklarımıza bırakacağımız Çiğli’nin kaderini belirleyecek. Bu kapsamda, bilim insanları ve uzmanlarla iş birliği yaparak, Çiğli’yi iklim krizine karşı dirençli bir kent haline getirmek için kararlı adımlar atmaya devam edeceğiz. Yaşam kaynağımız olan suyu korumak hepimizin sorumluluğu ve biz bu sorumluluğun bilincindeyiz” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan çiftçilere zirai uyarı!

Başkan Altay Konya projelerini Başkent'te görüştü

SOLOTÜRK gösterileri yakında KAAN'la yapılacak

Bursa'ya turist akını için Valley Of Tourism'den dev workshop

Sakarya Büyükşehir’den maç günü ulaşım kolaylığı

TEP Bursa Osmangazi’de yeni dönem

Mudanya sahilinde işgal ve seyyar denetimi

Bahçeli: 27 Şubat İmralı çağrısı karşılık bulmalıdır

En çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirildi

Jennifer Aydın'dan Türk Kimliği vurgusu

Bursa'yı sarsan bomba iddia! Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı AK Parti’ye mi geçiyor?

Denizli Büyükşehir’in ücretsiz tamirat desteği yayılıyor

Konya Selçuklu’da Cuma buluşmaları devam ediyor

Kocaeli bir günde 4 mevsimi yaşadı

Öğretimde hikayeleştirmenin sırlarını Bursa İnegöl’de anlatıldı

Bursa'da liseliler Osmangazi’deki basket sahalarını güzelleştirecek

Manisa Turgutlu’da yola dökülen atık için yasal süreç başlatıldı

“Suluboyanın Sihirli Dünyası” sergisi açılıyor

New York Türkevi’nde Türk ve Müslüman polisler bir araya geldi

Muğla Büyükşehir'den Akdeniz’in geleceği için anlamlı etkinlik

AKOM'da Bursalı muhtarlarla iş birliği toplantısı

Yeni yerli silahlar TSK envanterinde

Sakarya'da ilk perde Mevleviliğin derinliğiyle açıldı

Antalya’da oyun evi tartışmalı şekilde mühürlendi (Özel Haber)

İzmit Belediyesi genç yeteneğin ışık tutuyor

Sakarya'nın o caddesinde altyapı çalışmaları devam ediyor

Ulaşımda yeni düzen: Sadece ManisaKart geçerli!

Bursa Yıldırım’da Aile Çalıştayı

2. Uluslararası İnegöl Şehir Araştırmaları Sempozyumu için hazırlıklar başladı

Metrobüs ve raylı sisteme uygun farklı seviyede katlı kavşak olacak

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.