EĞİTİM 31.03.2025 16:06:13 0
EBA Öğrenci Asistanı geliyor

EBA Öğrenci Asistanı geliyor

EBA Öğrenci Asistanı geliyor

Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şamil Demircan, EBA Öğrenci Asistanı Projesi kapsamında 7/24 saat erişilebilen asistan geliştirmesinin 2025-2026 eğitim öğretim yılı başında öğrencilerin kullanımına sunulacağını duyurdu.

ANKARA (İGFA) - TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez başkanlığında 'eğitim' temasıyla toplandı.

Komisyonda daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürü Özgür Türk, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şamil Demircan, Bilecik Bozüyük Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Oğuz Kaan Olgun, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aras Bozkurt ile SEBİT Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sertan Okan, milletvekillerine sunum yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şamil Demircan, sunumunda, birçok alanda olduğu gibi yapay zeka alanında da öğretmenleri desteklediklerini söyledi.

Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) üzerinden öğretmen ve okul yöneticileri için 23 kursun yayınlandığını belirten Demircan, eğitimlere 247 bin 627 öğretmenin katıldığını ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı olarak yürüttükleri yapay zeka çalışmalarını anlatan Demircan, Bakanlık Yönetim Sistemi ile bütün alt sistemlerde oluşan verileri bir üst sistemde toplayarak, çeşitli simülasyonlar ve planlamalar doğrultusunda raporların oluşturulacağını dile getirdi.

EBA ÖĞRENCİ ASİSTANI PROJESİ

Öğrencilerin dil gelişimini destekleyen Dil Gelişim Platformu'na ilişkin bilgi veren Demircan, platformun, öğrenci ve öğretmenlere ders dışı içerikler sunmayı hedefleyen, güvenli içerikler sunan bir platform olduğunu belirtti. Demircan, öğrencilerin bireysel çalışmalarında pratik yapabileceği bir asistanı da geliştirme çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Sistemin test ortamında olduğunu, çalışmaları bu yıl içinde tamamlanacağını söyleyen Demircan, 2025-2026 eğitim öğretim yılı başında öğretmen, öğrenci ve vatandaşlara kullanımına sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Açık Uçlu Soruların Yapay Zeka ile Değerlendirilmesi Projesi'ne ilişkin de bilgi veren Demircan, "Çoğunlukla çoktan seçmeli ile yapılan değerlendirme süreçleri var ama tam olarak becerilerin ne düzeyde kazanıldığı konusunda artık açık uçlu, çocukların kendilerini ifade edebileceği yöntemler devreye giriyor." dedi.

Demircan, TÜBİTAK ile Türkçe tabanlı metinleri yapay zeka desteğiyle değerlendirebilecekleri sistem üzerine çalıştıklarını dile getirdi.

Yapay zeka çalışmalarına destek konusunda büyük Türkçe dil modelini geliştirmeyi hedefleyen TÜBİTAK gibi kurumlarla ellerindeki ders kitabı, içerikler ve materyalleri paylaştıklarını belirten Demircan, "Bu sayede Türk kültürü, dili ve değerlerinin doğru bir şekilde anlaşılması ve yansımasını sağlayacak, büyük dil modelinin eğitilmesi konusunda da gerekli desteği bakanlık olarak sağlıyoruz." ifadesini kullandı

Öğretmenler için de Yapay Zeka Öğretmen Asistanı'nı sunacaklarını dile getiren Demircan, "Öğretmenlerimizin rutin iş yükünü daha stratejik ve pedagojik yönlere odaklanmaları için yapay zeka destekli bir öğretmen asistanı hazırlama çalışmaları başladı. Bu noktada TÜBİTAK ile birlikte çalışacağız. Bunu da aşamalı bir şekilde öğretmenlerimizin hizmetine sunacağız." diye konuştu.

"Yapay zeka öğrenciyi tembelleştirebilir mi?" sorusu üzerine Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürü Özgür Türk, bu konunun dünyada da tartışıldığını, yapay zekanın bilinçsiz kullanımının öğrencilerde yaratıcılığı körelteceğinin değerlendirildiğini ifade etti. Türk, yapay zekanın bilinçli olarak kullandırılmasının önemine işaret ederek, topluma bu bilincin aşılanması gerektiğini vurguladı.

Bursa Osmangazi'den rekor tasarruf! Göreve geldikten sonra yüzde 61 tasarruf sağlandı

Başkan Pekyatırmacı: Boykotlar kişisel haklara saldırıdır

Kalkınma ve yatırım bankalarına yeni fon yönetmeliği

Elektrikli lokomotiflerin güvenliğine ulusal kriterler

Malatya'da Hayvanları Koruma Kurulu toplandı

Bursa Çekirge Rotary'den 17. Ata Balosu hazırlığı

Antalya'da gençlere Cittaslow Fikir Maratonu düzenlendi

Uzaya çıkan ikinci astronot Sakarya'da: Uzaydan dünyayı görmek tarifsizdi

Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk sefere çıkıyor... Kültür raylarla buluşuyor

Bursaspor'un şampiyonluk maçının stadı değişti!

Yüksel Arslan'dan İYİ Parti’ye bağlılık mesajı

Manisa Büyükşehir'den İmamoğlu’na yerinde destek

Dünyanın dövme tasarımlı ilk uçağı havalandı

Dervişoğlu'ndan iktidara hodri meydan! 'Ben sizi aynada yüzleştireyim' diyerek bağıra bağıra eleştirdi

İstanbul Büyükşehir Şile'deki kaçak yapıları yıktı

2025 Fashion Trust'ta ışıldadılar

Bursa'da ‘Çevre Düzeni Planı’ çalışmaları ‘Paydaş Çalıştayı’ ile sürüyor

Kocaeli'de AKUT Eğitim ve Operasyon Merkezi açıldı

Denizli'nin o ilçesinde su sıkıntısı tarihe karıştı

Antalya Büyükşehir Belediyesi ilçelerdeki kreş sayısını arttırıyor

Prof. Dr. Sinan Canan’dan kan bağışı çağrısı: Bahar geldi, kan dostu olalım

Başkan Bozbey, Türkiye-Almanya Kardeş Şehirler Zirvesi’nde

6,3 milyar TL'lik yaşlı ve engelli aylıkları hesaplarda

Fahiş fiyat ve korsan taşımacılığa 37,4 milyon TL ceza!

Hürriyetçi Eğitim Sen proje okulları atamalarını eleştirdi

SAÜ sahnesinde unutulmaz deneyim

Marble İzmir 30'uncu kez kapılarını açtı!

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi'nden Konya'ya ziyaret

Antalya Yat Limanındaki asansörde bakım onarım!

'Parça Tesirli Pazarlar' Gölcük'ü güldürdü

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.