• BIST 100

    9393,79%-0,32
  • DOLAR

    38,11% 0,09
  • EURO

    43,37% 0,97
  • GRAM ALTIN

    4008,53% 1,36
  • Ç. ALTIN

    6365,85% 0,00

Başkan Uysal, “Türkiye tarımı yeniden inşa etmeli”

Başkan Uysal, “Türkiye tarımı yeniden inşa etmeli”

13.04.2025 10:58:02 0
Başkan Uysal, “Türkiye tarımı yeniden inşa etmeli”

Antalya’da Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Tarım” başlığıyla gerçekleşen Forum Muratpaşa’da “Tarım aynı zamanda bir güvenlik sorunu, bir sosyal adalet sorunu, bir sosyolojik sorundur. Bir çevre duruşu, çevreyi koruma metodu, toprağı koruma metodudur. Dolayısıyla devletin babalığını göstereceği alandır” diye konuştu.

ANTALYA (İGFA) - Antalya Muratpaşa Belediyesi’nin demokratik ve kalkınmış bir Türkiye hedefiyle başlattığı Forum Muratpaşa’nın gündeminde bu kez “Tarım” vardı. Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde düzenlenen forumda Tarım Politikaları Uzmanı Ergin Kahveci, Ziraat Mühendisi İbrahim Oğuz ve Simurg Kadın Kooperatifleri Birliği Başkanı Sibel Uyar konuşmacı olarak yer aldı. Forumun moderatörlüğünü ise gazeteci-yazar Meliha Okur üstlendi.

“TARIM, GÜVENLİK SORUNUDUR”

Forum açılışında konuşma yapan Başkan Uysal, tarımın yalnızca bir üretim faaliyeti değil, aynı zamanda toplumun sosyolojik, ekonomik ve çevresel geleceğini belirleyen stratejik bir alan olduğuna dikkat çekti. Dünyada artan nüfusla birlikte güvenli gıdaya ulaşmanın güçlüğünden ve güvenli gıdanın bir ulusal güvenlik sorunu olduğundan bahseden Başkan Uysal, her konuda olduğu gibi dünya üzerinde tarımın ve üretimin de bir kapasitesi olduğunu söyledi. Başkan Uysal, “Dünyanın sınırları var. Sınırlar olunca da biliyorsunuz ki o sınırların içinde en fazla paya sahip olmak için devletlerarası büyük bir mücadele oluşur” dedi.

“BİRLİKTE HAREKET ETMEK ŞART”

Tarımın niteliğinin insanların yaşam kalitesini, istihdam alanlarını ve ekonomiyi doğrudan etkilediğini belirten Başkan Uysal, “Türkiye'mizde dünya ile rekabet edecek ölçüde bir tarım yapılanması yok. Dünyada küçük işletmelerle yapılamayan tek şey tarımdır. Tarım, mutlaka toplu, birlikte hareketle yapılması gereken bir iş. Dünyanın tarım alanında gelişmiş ülkeleri büyük tarımsal işletmelerle bu işi yapar.Büyük kooperatiflerle ve üretici birlikleriyle bu işi yapar” diye konuştu.

“TÜRKİYE 500 TARIM KOOPERATİFİYLE ÖRGÜTLENMELİ”

Türkiye’nin dünyayla rekabet edebilir bir tarımsal yapıya sahip olmadığını vurgulayan Uysal, Avrupa’dan örnekler vererek Türkiye’nin tarım alanında uygulaması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

“Türkiye'yi derhal çiftçilerin toplu alım, toplu satım yapabilecekleri, toplu üretim yapabilecekleri, yüksek teknolojiyi kullanabilecekleri, yüksek kredi finansman olanaklarına sahip olabilecekleri, uluslararası sistemi takip edebilecekleri, rahat mühendis ve rahat araç gereç bulabilecekleri, algı faaliyeti yürütebilecekleri, bütün hayvancılığı da kapsayacak şekilde 500 tarım kooperatifiyle Türkiye'yi derhal bölüp örgütlemeleri gerekiyor.”

“TEKNOLOJİK SULAMA ŞART”

Tarımda su yönetiminin de hayati önemde olduğunu dile getiren Başkan Uysal, su altyapısının yatırım önceliği olması gerektiğini belirtti. Uysal, “Türkiye’nin su olanaklarını vahşi sulamaya bırakmadan yeniden örgütlemeliyiz. Sulanabilir tüm alanlara su götürülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“TEŞVİKE DAYANMALI”

Konuşmasında devletin tarımı desteklemedeki rolüne de değinen Uysal, “Tarım sektöründe ithalat bir düzenleme aracı olamaz. Tohum ıslahı, yerli türlerin geliştirilmesi, üretim kalemlerinde ciddi teşvikler şart. Tarım bir devlet politikası olmalı ve üreticiye doğrudan destek verilmelidir” diye konuştu.

“HOLLANDA’YI GEÇEBİLİRİZ”

Türkiye’de tarım planlamasının yeniden düzenlenmesiyle Avrupa ülkelerine yetişilebileceğini belirten Başkan Uysal, şunları söyledi:

“Dünyada artık aynı bizim 1920-1939 arasında yaptığımız gibi çok ciddi gümrük vergileriyle ülkeler kendi üretimini koruyor. Yani bizim 100 yıl önce uygulayıp kalkınma sağladığımız ve o kalkınmayla İkinci Dünya Savaşı’nda sağ kaldığımız ekonomi modeli, dünyanın da direkt ekonomik modelidir. Bunu ne kadar erken fark edersek o kadar hızlı çiftçimizi köyde tutarız. Çiftçimizi, köydeki yaşantısını, üretimini geliştiririz. Türkiye'de tarım inşası gerekiyor. Bu gerçekleştiğinde Konya kadar toprağı olan Hollanda’yı 10 yıl içinde geçme imkanımız olabilir. İşte o zaman ithalata bağımlı bir tarım sektörümüz olmaz.”

“ULUSAL EKONOMİLER GERİ DÖNDÜ”

Dünya genelindeki ekonomik dönüşümlere de değinen Başkan Uysal, “90’ların küresel liberal tezleri çöktü. Şimdi dünya yeniden ulusal ekonomilere yöneldi. Ulus devletler, ulusal sınırlar, yerli üretim yeniden önem kazandı. Türkiye de bu değişime ayak uydurmalı” şeklinde konuşmasına devam etti.

“TARIM, TOPLUMUN KÖKÜDÜR”

Son olarak tarımın Türkiye toplumu açısından taşıdığı kültürel anlamı hatırlatan Uysal, “Türk milletinin yüzde 90’ı tarım kökenlidir. Bu nedenle tarım, bu toplum için romantik ve anlamlı bir meseledir. Bu alana sahip çıkmak hepimizin görevidir” diyerek konuşmasını tamamladı.

Bursa'yı sarsan olay! UÜ Devlet Konservatuvarı'nda skandal iddialar!

Bursa Osmangazi'de Başkan Aydın çiftçilerin yanında

Tiyatro Kooperatifi'nde mevcut yönetimle yola devam

Muratpaşa’dan 10 tonluk tarım desteği

SARDOS Şehit Hasan Yavuz için yürüdü

İzmir Bornova’nın renkleri sanatseverlerle buluştu

 İzmir Çiğli’de çocuklara bayram şenliği

Kocaeli Gebze’de dijital ebeveynlik konuşuldu

Bilecik’te kitap kafeler açılıyor

İzmir’de Güzelbahçe çiçek açtı

Konya'da çocukları sevindiren haber

Keşan TSO, 'EBYS Sistem Yöneticisi Eğitimi'nde

Edirne Turizm Haftası’nda kahramanlarını anıyor

Kocaeli tarımın gücüne güç katıyor

Edirne Keşan'da engelli bireylere mesleki kursu

Bursa İnegöllü sporcular, tırmanışta derecelere uzandı

Bursa Nilüfer'de Balat'a modern pazar geliyor

Kocaeli'de emlakçılara doğru yatırım stratejileri anlatıldı

Akıncılar Huzurevi ile genç şefler mutfakta yarıştı

'Kocaeli Ansiklopedisi' internet erişimine açıldı!

Çocukluk hayali gerçeğe dönüştü

Çoban’dan Haksız İşten Çıkarma İddialarına Cevap

Su ürünleri avcılığı yeniden şekilleniyor... Ticari ve amatör balıkçılıkta yeni dönem

Manisa'da 2024 mali yılı faaliyet raporu kabul edildi

Kayseri bir turizm şehridir

Kayseri Melikgazi'den konforlu pazar yerleri

17 İlde DEAŞ operasyonu: 89 terör şüphelisi yakalandı!

1,2 milyar TL'lik SED ödemeleri hesaplarda

İzmir Bornova trafiğine nefes aldıracak düzenlemeler başlıyor

Bu Fabrika Dumanla Değil, Beyinle Çalışıyor…

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.